My Heartbeat

HIT THE JACKPOT!

Wednesday, June 8, 2011

Tips Cegah Pickpocket n Theft

Dah hampir seminggu.....since kawan aku hilang purse di Pasar Malam, Jalan Kucing, KL. Kami percaya tu sume angkara pickpocket sebab kawan aku letak purse dalam beg shoping Tesco yang beso n terbuka di belakang n depan bile disandang di bahu. Ya....maybe dia sedikit cuai....tapi kalu aku pun....takkan dapat menyangka yang pasar malam yang kami dok pi selama 8 tahun ni.....ada pickpocket. Sedikit leka......jer....bole terkena.

Lebih kurang cenggini.....kejadian tu cuma tukor beg tu dengan
beg Tesco jer.....

Zaman sekarang pencuri ni akan guna pelbagai cara.....janji dia dapat duit.So, camne nak cegah? Meh! Kite mulakan dengan check beg masing2. Ce tengok.....apa barang yang ada dalam beg korang? Jom check kejap...

Kalu aku.....dalam handbag aku arini.....ada benda2 di bawah.


Beg aku beso....so muat sume ni n sume ni adalah benda2
penting.....aku perlu bawa pi keje. Dalam gambo tu....takde
kunci kete n kunci umah......lupe ambik sebab bile dah balik umah
kunci2 tu aku letak atas cabinet.

 OK...itu handbag......meh kite check apa yang ada dalam purse plak....

Bile aku buat cenggini.....baru aku sedor....banyaknya card
dalam purse aku. Kad ATM ada 3. Credit card ada 1. Card
yang perlu bawa mase keje jer...dah 2 keping. Pastu.....ada bonuslink,
Mesra, SOGO, TESCO, Popular, Watsons, Hinode Shop n
3 keping name card

Haaaa.....korang plak cammane? Banyak barang dalam handbag/purse/wallet korang? Tapi kan.....penting ke sume tu? Ce perhati....mana yang valuable? Korang termasuk aku...lepas ni kena pilih mana yang valuable n tak perlu bawa pi keje @ ke mana2.....kita pakat2 simpan kat umah/safebox jer sebab kalu hilang.....menangis tak berlagu laaa...kite.

Kalu perlu bawak jugak...camne nak protect valuables tu? Meh ikut tips dari http://www.nuclearmalaysia.gov.my/  ni....

Ø Handbag should be closed, carried in front of the body with an arm held loosely across it. A bag dangling by your side is much easier for a thief to grab on the run.

Ø If wearing a handbag with a strap over the head, choose a thin strap, and wear it under your coat. This makes it harder for the robber to grab the strap. A hard yank on a strap may cause a fall and an injury.

Ø Many women find they don’t need to carry a handbag all the time. Place essentials (key, small amount of cash, I.C.) in a pocket.

Ø Avoid carrying house keys in your handbag. Instead, carry keys in a pocket. Chances are your address he/she has easy entry to your home.

Ø Consider reducing the items of personal or sentimental value that you routinely carry. Losing family photos, address books, and important papers is usually more traumatic to victims than financial loss.

Ø If you must carry a large amount of cash or valuable items, do not carry them in your handbag wallet. Carry valuables in a inside pocket.

Tips Elak Pencuri n Pickpocket plak artikel ni kata....korang bace jelah....aku malas nak translate...

Ø Don’t make it easy for thieves. There are on the lookout for items left in cars, grocery carts, dressing rooms or desks. It takes only second to grab your property and get away.

Ø When in public be sure your handbag clasp or zipper is closed. Wallets and check books should not protrude from pockets.

Ø Be especially cautious in busy stores, shopping districts, at public event, on buses, and at bus stops. Thieves are attracted to crowds. Noise and confusion help conceal their crimes.

Ø Pickpockets often work in teams; one creates a distraction by bumping or shoving, dropping something, or asking a question while others lift wallet from pockets or handbags.

Responding to a Confrontation:

Kalu kena ambush cenggini....mesti kite panic.
So.....jom ikut tips di bawah....

Ø If a robber grabs your bag, resist the impulse to play tug of war. If you hang on, chances are you will be knocked down, hit or kicked and the robber will get your bag anyway.

Ø Victims sometimes tell a robber they have no money. This technique may backfire. It is safer to give up a few dollars. Carry a little money in an accessible place for just this purpose. Keep it separate from other funds.

Ø If someone demands your property and displays or implies in any way that they have a weapon, hand the bag or wallet to them.

Ø Pastu.....mase confrontation tu cube perhati raut wajah.....dan description diri pencuri tu.....muka camne, rambut camne, bangsa apa.....kalu tak nampak...cube dengar dialect percakapannya, anggar tinggi n berat dia dan lain2 yang perlu. Aku idok la suruh korang jadi Detective Conan......tapi itu sume penting mase nak report polis nanti supaya senang Incik Polis nak cari n tangkap depa.

Ø Dan yang paling penting....toksah nak jadi hero......bahaya. Lepas kena rompak tu....pi Balai Polis.


Hero dalam filem takpe. Mengalah tak bererti kalah.
Dan......sayangilah nyawa anda.




16 comments:

Jang said...

Aku bawak beg sandang coz senang nak bwk laptop. Purse aku penuh dengan resit2....hahaha. Aku prefer bwk credit card n debit card berbanding cash.

Aku mmg selalu beware of thieft n pickpocket.

Sape berana ambush aku? Aku ada tali pinggang hitam (bukan Taekwando tapi.....tali pinggang untuk sebat org yg ambush aku. He3)

blog-tips-kurus said...

.................
kesian dia!

Jumir said...

Jang....tali pinggang hitam konon. Meh aku bagi side kick sekali. Weh....bila hang nak balik ni?

Jumir said...

Tips....memang kesian kat dia. Aku doakan dia takkan ditimpa musibah lagi dah.

Ms said...

Salam. Hati2...bahaya ada di mane2.

MNG said...

Always carefull at everywhere and everytime, lost of purse means lost of life for a while...

Jumir said...

TQ MsZura. I akn careful. U pun tau.

MNG said...

Anak patung jepun warna pink tu ape ye?

Jumir said...

Salam MNG. I will always careful. Insya Allah tkdk ape2.

Jumir said...

Itu kipas la. Skrang opis selalu ada masalah aircond.

Abang Long said...

Salam..apa kata tukar dgn beg sekolah lak? Tapi kena ingat la, takut tertukar lak dgn bebudak yg nak ke sekolah tu..huhu

http://abanglongonline.blogspot.com/2011/06/bangga-tiada-dara-part-2.html

MNG said...

Ooo...cute... ada gincu lg...

Jumir said...

Ye, nasihat Abg Long akn dipertimbangkn. Nk beli beg ape yek, beg helo kitty ke Ben10? Hahaha.

Jumir said...

MNG...tanpa lipstik, idup rase tk bmaya. Biase la pompuan.

hana sudradjat said...

yes semestinya hilang gambar atau barang kenanagan lebih mentraumakan berbanding hilang wang ringgit T.T

Jumir said...

Ya betul...betul...betul..Cik Hana mmg betul.

Related Posts with Thumbnails

Sape encem/cantek...pasti berani klik bawah ni...

Fast Buck!

X-CHANGE LINK