My Heartbeat

HIT THE JACKPOT!

Sunday, June 26, 2011

30 Kasut Paling pelik Di Dunia

1 - Gadget Shoes

2 - Insect Enlocked Shoes

3 - Reverse Heal Shoes

4 - Foot Gloves

5 - Fish Shoes

6 - Card Board Shoes

7 - Scrolls Shoes

8 - Polyclipped Shoes

9 - Weird Zippers

10 - Foam-Soap Shoes

11 - Croc Shoes

12- Toe-Less Shoes

13 - Layered Leather Shoes

14 - Banana Shoes

15 - Leggings Shoes

16 - Boxing Shoes

17 - Wire Shoes

18 - The Birdie Shoes

19 - Nike Shoe Burgers

20 - Car Shoes

21 - The Heal N Toe Shoes

22 - The Nude Shoes


 
23 - The 2-Healed Shoes
  
24 - Shoe Over Shoe Shoes

25 - Scenery Shoes

26 - The Iron Lady Shoes

27 - Stonage Shoes

28 - Mice Shoes

29 - CD Player Shoes

30 - Foot In Foot Shoes

Saturday, June 25, 2011

152,000 Pelajar Dihentikan Pinjaman PTPTN


Aku 2 minggu ni busy outstation ke Kluang, Johor n Kuantan, Pahang.....sampe demam2 jadinya. Hari ni aku saje la bukak2 berita kat internet........sekali nampak berita nih (Berita Maharaja Lawak...malas aku nak pi crite....dah heboh satu Malaya pun). Ni crite tentang 152,000 pelajar dihentikan PTPTN sebab result bawah 2.0.

Aku sebagai orang2 yang dah habis blajo n dah kije ni.....aku nak nasihat kat korang yang masih blajo. Blajo rerajin......korang maybe tak rase kesannya masa korang tengah blajo. Mase nak cari kije n mase dah kije...baru korang akan terasa. Aku dulu pun ada masanya malas jugak....ponteng jugak....tapi ape kefaedahnya.....buat cenggitu? Takdok faedahnya tau.....

Rame yang cakap.....subject yang diambil susah.....banyak sangat assignment....lecturer tak pandai ajor....macam2 alasan.Tapi bile pikir2.......itu ke alasan sebenarnya result kite jatuh? Ke....sebab kite ni malas? Pikir pasal boyfriend/girlfriend je yang lebih? Pikir pasal nak enjoy.......n macammana nak pi perabih duit PTPTN tu je yang lebih?

Ingat mak ayah....ingat keluarga.....mereka menanti korang pulang dengan sijil/diploma/ijazah yang cemerlang. Bagi korang yang result jatuh teruk tu....bangkit balik. Ingatlah Allah sentiasa disisi korang.....so, berusahalah n banyak2lah berdoa.

Teringat pesan sorang kawan lama.....yang lebih kurang begini...(aku amend sikit ayat dia...)

Kalau ada 1000 orang yang dapat result cemerlang.....salah sorang tu mesti aku!                 
Kalau ada 100 orang yang dapat result cemerlang........ishh....salah sorang tu mesti aku!     
Kalau ada 10 orang jer yang dapat result cemerlang......salah sorang daripada tu mesti aku!
Kalau hanya sorang jer yang dapat result cemerlang......orang tu mesti aku!                         

So....kepada sume students....belajarlah rajin2. Memang rezeki di tangan Allah n ada yang berjaya tanpa segulung sijil/diploma/ijazah tapi ingatlah......apa yang kite buat sekarang akan menentukan hidup kite di masa akan datang.......20......30 tahun yang akan datang.

**aku dah habis bayo hutang Yayasan Pahang pada Februari 2011 yang lalu....yeay....! TQ arwah ayah yang tak bagi aku pinjam PTPTN....kalu tak mesti....aku tgh kalut membayo hutang2 tu sume.

Thursday, June 16, 2011

10 Things I Hate About You

Ingat lagi filem 10 Things I Hate About You? Dalam tu ada poem.....n aku suke benor dengan poem tu. Tetibe je teringat...kpd DYMM.


10 Things I Hate About You

I hate the way you talk to me,
And the way you cut your hair.
I hate the way you drive my car,
I hate it when you stare.
I hate your big dumb combat boots
And the way you read my mind.
I hate you so much it makes me sick,
It even makes me rhyme.
I hate the way you're always right,
I hate it when you lie.
I hate it when you make me laugh,
Even worse when you make me cry
I hate it when you're not around,
And the fact that you didn't call
But mostly I hate the way I don't hate you,
Not even close…
Not even a little bit…
Not even at all.

Tuesday, June 14, 2011

The Climb by Miley Cyrus

Idup ni macam2.....ada masa kita akan gumbira n ada masa2nya kite akan sedey. Biase la kan, mane ada yang perfect mengikut kehendak kite. Bile aku rase down......antara cara yang aku akan gunakan untuk menaikkan semangat aku semula.....adalah dengan mendengar lagu. Antaranya....adalah lagu Miley Cyrus ni....

video

Monday, June 13, 2011

Gambo2 Binatang Paling Pelik Di Dunia

Masa aku main taip2 perkataan kat google...sekali terkeluar 1 web page ni......syok tengok gambo n bace sume info tentang binatang2 ni. So, aku pikir....why not aku share info ni dengan korang n sama2 menambahkan pengetahuan tentang makhluk yang ada di muka bumi ni. Yelah...balik2 kita tengok ayam....itik...gajah...n kita tak familiar dengan binatang2 yang aku nak tunjuk kat bawah ni. So....apa lagi....layan.....

Aku adalah Komondor Dog. Makin aku beso....makin kerinting
bulu aku ni.
Apa pandang2? Apa? Rupa aku pelik? Ape.....cantek sangat ke
rupa paras korang? Aisey....jangan emo...aku saje jer....bikin panas
btw....aku adalah Angora Rabbit
 
Apapun korang nak cakap tentang aku.....aku tak
mau pedulik. Aku tetap bangga dengan identiti aku
iaitu seekor Emperor Tamarin.
 
Hang pelik tengok aku? Ada aku kesah...??
Aku seekor Hagfish.....hang seekor apa?
 
Malas betul la nak layan interview camni.
Aku bukannya gemor sangat exposure camni.
Nama aku?....Aku seekor Proboscis Monkey.
Aku Axolotl. Aku confident yang aku ni
memang encem.

Aku plak Alpaca. Mesti korang puji aku bersih kan...

Aku.....aku....terlibat sama dalam ini photo shoot ke?
Tarsier macam aku ni pun glamer? Hahaha...

Aku Dumbo Octopus. Aku memang tau aku pelik.
So what? Apa korang tu perfect sangat ke?
Buurrrrpppp.........Aku Blobfish.
Aku dah kata aku tak mau campur tangan dalam ini
cerita. Tapi ko paksa juga....

Aku plak bernama Yeti Crab. Ada berani makan aku?

Maklumat lanjut tentang binatang2 ni, boleh dilayari di sini. Sekian.....

Sunday, June 12, 2011

Kartini....

Sape dulu2 penah baca kisah Kartini kat majalah Ujang/Lanun? Bagi yang penah bace mesti korang familiar dengan watak Yon....n Kartini. Aku suke benor dengan citer tu....kadang2 terasa macam aku mampu merasai kesedihan yang Yon rasai. Pelukis n penulis citer tu = Tembakau. Memang aku tabik la kat dia sebab mampu create satu citer yang mampu memberikan kesan kepada pembacanya. Tapi aku rase citer ni memang ada kena-mengena dengan penulis.

Semalam, aku jumpa buku  komik tentang Kartini ni....bila baca2 balik....rase tak sabar nak cari sambungannya iaitu Kartini Kembali.

Depan tu la...Yon. Hero yang kadang2
bengong tahap gaban n baran tak
tentu hala.
Bagi generasi baru....muda belia yang tak penah baca...aku kabo la....serba sedikit tentang citer nih. Kisahnya camni......Ariyon atau Muhammad Asri, pelajar nakal di sebuah sekolah agama berasrama. Dalam kenakalannya itu, dia sebenarnya menaruh hati pada pelajar bernama Kartini. Maka bermulalah kisah-kisah kenakalannya dalam memikat hati Kartini. Masalah pelajaran, disiplin dan ragam kehidupan di asrama mengajar Aryon mencari pegangan dan arah hidup. Sehingga tamat pengajian dan sudah bekerja, Aryon masih tetap berusaha memenangi hati Kartini.

Mane aku nak cari buku ni.....sesape ada info,
sila kabo ye....

Saturday, June 11, 2011

Terengganu Juara Piala FA 2011

Aku menonton sengsorang Piala FA 2011 malam ni. Macam biase....MsTips akan tido awal. Aku menyokong team Terengganu walaupun aku minat pada KFC dan Norsharul Idlan Talaha. Aku orang Pahang....so, aku sokong jiran terdekat la (Terengganu)....lagipun Rozita awal2 lagi dah warning aku......kalu aku sokong Kelantan, dia kate dia nak belasah aku. He3...

Piala FA 2011 dimenangi oleh Terengganu dengan jaringan 2-1. Gol pertama perlawanan disumbat oleh Muhd Nurul Azuwan Roya (Kelantan). Lawa giler....gol tu.

Inilah Muhd Nurul Azuwan Roya...
Mase minit2 terakhir masa tambahan.....atas usaha tendangan Abdul Manaf Mamat....bola berjaya melepasi KFC dan ditanduk masuk oleh Daudsu (pemain Kelantan). So.....kire gol sendiri la tu. Bab kata Hasbullah Awang....hanya seminit memisahkan Kelantan dari kejuaraan bile Daudsu menyumbat gol sendiri.

Encem gak anak Incik Mamat ini.
Dan gol kemenangan Terengganu dijaringkan di masa tambahan oleh Ahmad Nordin Alias.


Ni la....Ahmad Nordin Alias.

Ini adalah kali kedua Terengganu memenangi Piala FA setelah pernah memenanginya pada tahun 2000. Tahniah Terengganu n tahniah Rozita....he3...

**Bila Pahang nak menang plak? Sekali jer pada 2006. Hmmm...

Wednesday, June 8, 2011

Tips Cegah Pickpocket n Theft

Dah hampir seminggu.....since kawan aku hilang purse di Pasar Malam, Jalan Kucing, KL. Kami percaya tu sume angkara pickpocket sebab kawan aku letak purse dalam beg shoping Tesco yang beso n terbuka di belakang n depan bile disandang di bahu. Ya....maybe dia sedikit cuai....tapi kalu aku pun....takkan dapat menyangka yang pasar malam yang kami dok pi selama 8 tahun ni.....ada pickpocket. Sedikit leka......jer....bole terkena.

Lebih kurang cenggini.....kejadian tu cuma tukor beg tu dengan
beg Tesco jer.....

Zaman sekarang pencuri ni akan guna pelbagai cara.....janji dia dapat duit.So, camne nak cegah? Meh! Kite mulakan dengan check beg masing2. Ce tengok.....apa barang yang ada dalam beg korang? Jom check kejap...

Kalu aku.....dalam handbag aku arini.....ada benda2 di bawah.


Beg aku beso....so muat sume ni n sume ni adalah benda2
penting.....aku perlu bawa pi keje. Dalam gambo tu....takde
kunci kete n kunci umah......lupe ambik sebab bile dah balik umah
kunci2 tu aku letak atas cabinet.

 OK...itu handbag......meh kite check apa yang ada dalam purse plak....

Bile aku buat cenggini.....baru aku sedor....banyaknya card
dalam purse aku. Kad ATM ada 3. Credit card ada 1. Card
yang perlu bawa mase keje jer...dah 2 keping. Pastu.....ada bonuslink,
Mesra, SOGO, TESCO, Popular, Watsons, Hinode Shop n
3 keping name card

Haaaa.....korang plak cammane? Banyak barang dalam handbag/purse/wallet korang? Tapi kan.....penting ke sume tu? Ce perhati....mana yang valuable? Korang termasuk aku...lepas ni kena pilih mana yang valuable n tak perlu bawa pi keje @ ke mana2.....kita pakat2 simpan kat umah/safebox jer sebab kalu hilang.....menangis tak berlagu laaa...kite.

Kalu perlu bawak jugak...camne nak protect valuables tu? Meh ikut tips dari http://www.nuclearmalaysia.gov.my/  ni....

Ø Handbag should be closed, carried in front of the body with an arm held loosely across it. A bag dangling by your side is much easier for a thief to grab on the run.

Ø If wearing a handbag with a strap over the head, choose a thin strap, and wear it under your coat. This makes it harder for the robber to grab the strap. A hard yank on a strap may cause a fall and an injury.

Ø Many women find they don’t need to carry a handbag all the time. Place essentials (key, small amount of cash, I.C.) in a pocket.

Ø Avoid carrying house keys in your handbag. Instead, carry keys in a pocket. Chances are your address he/she has easy entry to your home.

Ø Consider reducing the items of personal or sentimental value that you routinely carry. Losing family photos, address books, and important papers is usually more traumatic to victims than financial loss.

Ø If you must carry a large amount of cash or valuable items, do not carry them in your handbag wallet. Carry valuables in a inside pocket.

Tips Elak Pencuri n Pickpocket plak artikel ni kata....korang bace jelah....aku malas nak translate...

Ø Don’t make it easy for thieves. There are on the lookout for items left in cars, grocery carts, dressing rooms or desks. It takes only second to grab your property and get away.

Ø When in public be sure your handbag clasp or zipper is closed. Wallets and check books should not protrude from pockets.

Ø Be especially cautious in busy stores, shopping districts, at public event, on buses, and at bus stops. Thieves are attracted to crowds. Noise and confusion help conceal their crimes.

Ø Pickpockets often work in teams; one creates a distraction by bumping or shoving, dropping something, or asking a question while others lift wallet from pockets or handbags.

Responding to a Confrontation:

Kalu kena ambush cenggini....mesti kite panic.
So.....jom ikut tips di bawah....

Ø If a robber grabs your bag, resist the impulse to play tug of war. If you hang on, chances are you will be knocked down, hit or kicked and the robber will get your bag anyway.

Ø Victims sometimes tell a robber they have no money. This technique may backfire. It is safer to give up a few dollars. Carry a little money in an accessible place for just this purpose. Keep it separate from other funds.

Ø If someone demands your property and displays or implies in any way that they have a weapon, hand the bag or wallet to them.

Ø Pastu.....mase confrontation tu cube perhati raut wajah.....dan description diri pencuri tu.....muka camne, rambut camne, bangsa apa.....kalu tak nampak...cube dengar dialect percakapannya, anggar tinggi n berat dia dan lain2 yang perlu. Aku idok la suruh korang jadi Detective Conan......tapi itu sume penting mase nak report polis nanti supaya senang Incik Polis nak cari n tangkap depa.

Ø Dan yang paling penting....toksah nak jadi hero......bahaya. Lepas kena rompak tu....pi Balai Polis.


Hero dalam filem takpe. Mengalah tak bererti kalah.
Dan......sayangilah nyawa anda.




Related Posts with Thumbnails

Sape encem/cantek...pasti berani klik bawah ni...

Fast Buck!

X-CHANGE LINK