My Heartbeat

HIT THE JACKPOT!

Friday, June 5, 2009

The Biggest Looser

Emm...lately aku suka tengok rancangan The Biggest Looser yang ditayangkan di Hallmark channel. The Biggest Looser adalah satu rancangan reality menguruskan badan dengan cara exercise dan pemakanan yang betul. Semua peserta diletakkan di sebuah ladang dan mereka perlu melakukan exercise dengan bantuan professional trainer seperti Bob Harper dan Jillian Michaels. Setiap minggu berat mereka akan ditimbang dan siapa yang berada below the yellow line akan berdepan dengan risiko untuk disingkirkan. Penyingkiran adalah berdasarkan vote daripada setiap kumpulan/peserta.
Rancangan ni betul-betul memberikan semangat kepada aku untuk menguruskan badan. Emm...aku percaya...aku akan kembali kurus macam masa study dulu. Selama 1-5 tahun pertama aku bekerja...aku memang giler keje sampai makan tidak menentu....dan tidak menjaga kesihatan. Sekarang....dah masuk tahun ke 7 dan aku dah kembali insaf (setelah asyik kena bebel dengan housemate dan kakak-kakak aku). Ya...aku akan cuba walaupun kadang-kadang macam malas nak exercise.
Dulu...aku memang berada dalam kategori kurus. Masa Form 5....berat aku tak lebih dari 45kg. Mungkin kerana aku kuat bersukan. Aku budak olahraga dan hoki....so, no wonder aku maintain je masa tu. Masa kat kolej...paling berat pun...47kg. Tapi aku masih kuat bersukan. Aku masih main hoki.....main netball.....wakil kolej. Masa keje tahun 1997-1998....berat jatuh bawah 45kg. Haa....masa ni...selain keje, aku juga sibuk joint acara-acara sukan yang ada. Aku paling active netball. Selain tu aku juga main badminton, volleyball dan squash. Bila masuk UiTM...berat aku meningkat jadi 50kg. Yang ni...aku tak paham sikit kenapa berat badan aku naik kerana aku masih main hoki (wakil UiTM Jengka) hampir setiap petang. Aku juga main netball dan volleyball jika ada internal tournament.
Bila bekerja start September 2002......aku dilanda sindrom workaholic. Aku lebih mementingkan kerja daripada makan menyebabkan pemakanan aku tidak teratur dan aku makan ketika lapar sangat dan dalam keadaan yang tergesa-gesa. Masa tu aku perasan dengan sikap aku tetapi.....aku terpaksa kerana keje memang banyak giler. Dan...waktu tu...aku kerja 7 hari seminggu dari pagi sampai malam. Maka terhasillah diri aku sekarang. Berat aku cukup untuk buat semua kawan-kawan masa di UiTM terpaku dan kawan-kawan sekolah memandang aku berkali-kali sebab tak percaya.
Takpelah....aku akan kurus balik. Agak susah....tapi aku perlu lakukan demi untuk menjaga kesihatan dan bukannya pandangan orang pada diri aku. So...geng...watch out! I'll be back!

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Sape encem/cantek...pasti berani klik bawah ni...

Fast Buck!

X-CHANGE LINK