My Heartbeat

HIT THE JACKPOT!

Saturday, March 28, 2009

Happy Belated Birthday!

Alhamdulillah....akhirnya hari ini saya mampu menulis semula di dalam blog ini. Saya menghadapi masalah internet connection sejak 2,3 minggu ini. Masalahnya....maybe wiring telephone yang dah lama sebab apabila saya usik-usik wayar tu.....tetibe je jadi OK.

Saya agak terkilan tidak dapat menulis pada tarikh harijadi saya, 25 hb yang lalu. Tapi apa boleh buat kan....

Di sini saya ingin memaparkan ucapan sms daripada kawan-kawan sebagai tanda penghargaan kepada ucapan-ucapan mereka.

Zaidah adalah orang yang pertama menghantar sms...."Hepi besday. Wish u all d best in carrer n ur life. Friend forever."

Kemudian diikuti dengan sms daripada Kak Zaidah, "Salam...Selamat menyambut Hari Lahir. Semoga pjg umur murah rezeki dan dicepatkn jodoh...Amin...SELAMAT MENUAI." Emm... apa selamat menuai tu kak? Apapun....TQ so much.

Kak Don pun tak lupakan saya....katanya,"Assalamualaikum. Semoga dimurahkan rezeki, cepat bertemu jodoh dll. SELAMAT MENYAMBUT HARI LAHIR DPD Kak Don & Abg Sabran."

Nadia....salah seorang Charlie's Angel....masa kat MOH sms dan katanya "Salam, hepi besday to you, may Allah bless u always..." May Allah bless you too...Nadia.

Ibu baru....Azrin sms " ./TT__['''''''''''''''''''''''''''']
'-'O'-'O-------'OO'--' Pooonn!! Pooonn!! Tepi...!! Kenderaan berat nak lalu. Nak hantar kontena ucapan khas, SELAMAT HARI LAHIR SEMOGA PJG UMUR N DI MURAH REZEKI."

Boss masa kije BPAD.....Cik Bani...sms, "Kak Jumir....epi besday! Kali ni mesti betul..hehe. Semoga usia yg tlh lepas dan akan dtg dipenuhi dgn keberkatan dr NYA." Saya masih ingat bagaimana dia dan kawan saya Rozita telah tersalah tarikh harijadi saya. Depa pi wish sebulan lebih awal.

Haa.. ni dari Edieana....ex-staff saya yang termatang di seantero dunia. Katanya, "Happy Bday to x-bossku yg cantik, garang dan bgaya...he,he. Sowi xde buat kejutan apa2. 4 April ok x? Ramai yg stuju tarikh 2 kite wat mkn2 kat rmh br k.asno k x?" Emmm....rumah baru Kak Asnor?....Ish! saya OK je. Bab makan.....sure OK punya.

Sms dari Rozita..."Napa tepon ko asyk engage je dr pg td?" Selepas saya return back callnya...dia pun nyanyi...."Happy birthday to you" pada saya. Saya dah agak dah...dia mesti nyanyi punya sebab sebulan yang lalu dia dah tersilap nyanyi. Ternyanyi sebulan lebih awal. Anyway, I really appreciate it.

Noriza....dia punya birthday sehari sebelum tarikh birthday saya. Dia sms, "Salam. Hepi besday. Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki dari Noriza, Shaari & Nur Sabiha Aina." Za, happy birthday to you too.
Kak Asnor pulak...hantar MMS.....cute.

video


Zunainah..."Happy birthday....aku terlupa lak..." Iye la tu Zu....ko hanya teringat kat aku pukul 12.30....time nak makan. Tapi aku faham, ko sibuk.

Ms Ng...boss aku sms " enjoy ur birthday"

En Zaidi...salah seorang boss kat office sekarang, sms "happy birthday"

Zura sms "U R special to everyone who know u better. Friendship 4ever and Hepi Bday 2 U." Thank you....for always be there for me....I really appreciate our friendship and all your supports.

En. Zul...boss lama...."Slmt hari kejadian yang ke3?-semoga pjng umur murah rezeki." Emmm...betul la tu....harijadi yang ke 3 tahun selepas ditolak cuti2 sekolah, cuti umum, cuti semester, cuti Sabtu dan Ahad....dan cuti2 yang ada di beberapa buah negara, maka jadilah 3 tahun.

Terima kasih juga kepada mereka yang verbally wish saya....pada hari itu....seperti housemate saya Annie...staff di office....Big Boss Mr Jana dan family saya.

Every year Annie dan kawan-kawan yang lain akan beli kek dan bagi hadiah...tapi tahun ni saya personally minta saya tidak mahukan sebarang hadiah...cukuplah jika mereka ingat tarikh harijadi saya. Antara sebabnya....saya tidak mahu mereka membazir dan kita perlu berjimat cermat di waktu-waktu sekarang. Belilah barangan yang perlu sahaja.

Kepada semua yang mengingati harijadi saya....terima kasih. Kepada yang terlupa tu....takpe..saya tak kecik hati sebab...kadang2 saya pun terlupa harijadi korang. Tetapi kalau korang nak bagi saya ingat.....buat la macam Azrin dan Edieana. Mereka suka inform saya sebulan lebih awal. Tetapi yang malangnya.....kadang2 saya terlupa jugak walaupun dah tandakan tarikh tu di kalendar. Biasa la kan... to err is human.

Wednesday, March 11, 2009

Azrin Junior


Ini adalah Azrin Junior. Baby kepada Azrin...ex-staff saya di sebuah Kementerian. Azrin masih belum memberikan nama kepada babynya ini. So, saya panggil baby ini sebagai Rin Junior.

Azrin.....bukan setakat staff...tetapi dia juga adalah seorang sahabat saya yang baik.....(nak kena puji ke kat dalam blog ni?)....emm....OK la....puji la sikit...dia memang baik hati, caring, lurus dan seorang yang memahami.

Masih saya ingat waktu dia mula-mula ditugaskan di unit saya........

Mula-mula melihatnya.....ntah kenapa saya berasa kesian padanya. Yelah...datang dari jauh...kerja kat Putrajaya, first time berjauhan dengan family dan first time kerja office pulak tu.

Beberapa hari pertama.....saya tidak dapat menumpukan perhatian kepadanya kerana saya sentiasa sibuk. Tetapi saya akan perasan setiap kali dia tersengguk-sengguk di mejanya. Maklumlah ketika itu tak banyak tugas yang mampu saya arahkan kerana dia masih terlalu baru bertugas dan unit kami sedang mengejar masa untuk menyiapkan kerja kami.

Setiap kali melihatnya, saya terfikir..."mampu ke budak ni catch up dengan cepat tugas di unit ni? Lurus semacam je.....habis la...dia. Mampu ke dia tahan dengan kegarangan aku ni? Aku bukan suka-suka garang tetapi mesti tegas agar tugas siap on time. " Maklumlah...tugas unit ini memang sentiasa berlumba dengan masa.

Bila bulan berganti bulan....saya tengok dia ni boleh tahan jugak. Cepat faham dengan apa yang saya ajar.....walaupun akan sentiasa terlupa dengan beberapa perkara yang agak penting. Tapi....itu adalah perkara biasa sebab....staff saya yang lain pun sama je....sentiasa terlupa. (Emmm...kadang-kadang frust bila teringat "kealpaan mereka itu". Eadiana....Kak Zaidah....Kak Yati....Kak Don....Za....Ijan....Nana.....Kak Ros.....Kak Ha.....Azif....Kak Asnor....Kak Jehan.....Kak Zie.....Kak Shikin.....Kak Aya...mesti faham apa yang saya cakap ni...kan?)

Saya memang rapat dengan Rin (yang lain pun saya rapat jugak tapi....kali ini adalah kisah Rin...so...korang punya turn akan sampai jugak. Jangan kecik ati plak...!) Rin yang saya kenal....tak pernah tinggalkan handphonenya....walaupun ke tandas....takut tunang dia (sekarang dah jadi husband) telefon. Rin juga seorang yang sangat setia. Tak pernah saya jumpa seorang yang setia gile macam dia. Mungkin...orang gile pun tak setia macam dia. Tapi baguslah. Azrul bertuah dapat jadi suaminya. Saya pernah cakap pada Rin.....kalau ditakdirkan Azrul tak setia....saya sendiri akan pergi ke Penang untuk belasah si Azrul. So...Azrul....hang jaga Rin baik-baik aaa....kalau tak...tak pasai-pasai hang kena bantai dengan kawan Rin ni.

Rin yang saya kenal....seorang yang MATANG tahap gaban....sama matang dengan kawan rapatnya Eadiana. Di saat-saat kematangannya....dia akan gile bila melihat teddy bear....kartun....etc...sampaikan work stationnya penuh dengan mende alah tu. Emm...entahlah.

Beberapa hari lepas dia dah jadi IBU.....! Saya berbual dengannya siang tadi. Dari suaranya....dapat saya bayangkan tahap KEMATANGANnya tetap sama....macam dulu. Macam mana nak jadi IBU ni? Emm....pandai la...dia nanti. Bila melihat MMS gambar anaknya...Rin Junior....saya seolah-olah terbayangkan dirinya yang naif seperti mula-mula saya melihatnya dulu.

Rin....jaga Rin Junior dengan baik. Saya tahu dia akan jadi seorang ibu yang baik. Doa saya....Rin Junior akan menjadi sebaik ibunya.

Saya minta maaf sebab terlupa harijadi Rin pada bulan Disember yang lalu. Dan pastinya saya akan sentiasa ingat tarikh harijadi Rin Junior sebab kami dilahirkan di dalam bulan yang sama.

Saturday, March 7, 2009

Kisah Budak Pra-Sekolah

Seorang cucu saudara saya...Amir kini berusia 5 tahun dan mula belajar di class pra-sekolah di sebuah sekolah di kampung. Amir ini bijak dan petah bercakap. Bila ditanya tentang kawan-kawan di dalam classnya. Terbit beberapa nama termasuk Zurita. Kakak saya kata dia suka berkawan dengan Zurita. Dan ramai kawan-kawan lelakinya pun suka berkawan dengan Zurita sebab kulitnya putih. Emm....dengan kata lainnya....Zurita ini diminati oleh ramai budak-budak pra-sekolah di class tersebut termasuk Amir.
Zaman sekarang....umur 5 tahun dah ada perasaan minat-meminati walaupun mereka masih belum faham apakah maknanya. Kadang-kadang teringat telatah Sim Chan (siri cartoon setiap Sabtu, jam 7 malam di NTV 7).
Selain cerita Zurita, saya dikejutkan dengan berita.....cucu saudara saya ini telah di PAU oleh seorang rakan sekelasnya! Sudah 2 kali budak tu minta duit dengan Amir. Saya mengingatkan Amir agar tidak menyerahkan duitnya pada budak itu dan segera beritahu kami sekiranya budak itu meminta duit lagi.
Saya pasti cucu saudara saya ini tidak mengada-adakan cerita kerana sejurus sahaja keluar daripada class, Kide (abang saya) akan menjemputnya untuk pulang. Jadi dia seharusnya tiada peluang untuk berbelanja di kantin. Tidak mungkin juga duit itu hilang kerana Amir jenis yang tidak pandai berbohong....(setakat ini la...). Bila ditanya pada Amir siapa nama budak tu....dia jawab, "Mukhris." Bila ditanya siapa ibunya, dia jawab "Dia panggil ibu dia ibu." So, tak dapatlah kami nak detect siapakah orangnya. Tetapi saya dah tugaskan Kide untuk mencari budak tu, bagi warning sikit. Kecik-kecik dah pandai pau orang.
Yang ibunya tu....tak pelik ke kalau anak dia tiba-tiba ada duit lebih. Tak check ke? Aneh ibu-ibu zaman sekarang.....kalau aku masa kecik-kecik dulu, dah kena belasah dah.
Macam mana la budak-budak sekarang tak jadi pembuli. Mak bapak depa ni tak kisah sangat tentang aktiviti anak-anak mereka. Jangan asyik salahkan cikgu di sekolah. Mak bapak kenalah ambil berat walaupun 1/2 - 3/4 waktu anak-anak adalah di sekolah.
Kalau umur 5 tahun dah pandai pau orang...agak-agak bila dah umur 15 tahun dia akan jadi macam mana? Bagaimana pula masa umur 25 tahun? Agak-agaknya dia akan jadi apa?

Wednesday, March 4, 2009

Orang kita cepat lupa.....

Orang kita cepat lupa.
Saya melihat ramai orang kembali menjamah makanan-makanan segera yang dibayangi oleh topeng-topeng Israel. Ramai orang kita yang kembali meminum kopi-kopi yang berbau darah Palestin. Bagi saya setiap tegukkan kopi itu....umpama meneguk darah anak-anak Palestin! Saya juga berasa geram...bila melihat barangan yang menyumbang kepada kedajalan Israel.....dicampak masuk ke dalam troli di shopping mall. Butakah hati kita? Tulikah telinga kita? Susah sangatkah nak bersatu dan boikot?!!
Awal-awal dulu....semua orang marah...semua orang nak berarak...berconcert....bersajak. Semua nak boikot malah menderma demi simpati kepada bumi Palestin. Tetapi kini....keadaan sudah suam-suam kuku. Mana simpati?! Mana boikot?!! Mana amarah orang-orang kita?! Saya bukan bercakap tentang orang-orang bukan Islam. Saya faham....mereka mempunyai rasa simpati yang berbeza dengan kita. Saya persoalkan sikap orang-orang kita....orang-orang Islam.
Saya tidak lagi memakan Maggi dan menggantikannya dengan Mamee walaupun rasanya tidak sedap. Saya tidak lagi memakan Mc D.....tetapi saya makan burger Ramly. Saya tidak lagi berahikan KFC....kerana saya gantikan keinginan saya itu kepada Ayam Bob (Pasar Malam Jalan Kuching - setiap Khamis). Saya juga tidak pakai Colgate sebab saya ada Darlie. Saya lebih rela buat pizza sendiri daripada memakan pizza di Pizza Hut. Tak perlu lagi Deli Wing kerana kepak ayam bakar pasar malam lagi best dan lagi murah. Jika nak minum kopi....saya beli di gerai mamak dekat office.
Fikirlah sejenak....tak matinya jika anda semua tak makan burger Mc D, ayam KFC, pizza di Pizza Hut dan minum kopi di Starbucks. Tak bernanahnya gigi anda kalau tak gosok guna Colgate. Pilihlah barangan yang ingin dibeli. Teliti dulu.....barang itu buatan mana dan di bawah syarikat apa.
Sampai bila kita nak lupa. Lupa nak ajar anak-anak supaya boikot barangan yang memberikan sumbangan kepada Israel. Lupa akan kezaliman kaum ini terhadap saudara seIslam kita. Lupa akan derita rakyat Palestin.
Saya merayu kepada yang membaca coretan ini. Fahamilah bahawa sesungguhnya Umat Islam di dunia ini mempunyai kekuatan. Dan tunjang kekuatan kita itu terletak di otak kita. Fikir-fikirkanlah....
Related Posts with Thumbnails

Sape encem/cantek...pasti berani klik bawah ni...

Fast Buck!

X-CHANGE LINK