My Heartbeat

HIT THE JACKPOT!

Monday, February 9, 2009

Kucing

Kucing dikenali sebagai kucing bela jinak ialah mamalia karnivor kecil dari subspesis Felis silvestris catus. Ia adalah keturunan kucing liar Afrika, Felis silvestris lybica dan mungkin dijinakkan 3,500 tahun dahulu di zaman Mesir purba, di mana ia digunakan untuk menjaga simpanan bijirin daripada tikus dan roden yang lain. Hari ini kucing merupakan salah satu daripada haiwan belaan rumah yang paling terkenal di dunia.

Kucing yang keturunannya berdaftar secara rasmi dipanggil kucing baka, kucing baka tulen atau kucing pertunjukan. Kucing baka tulen adalah kurang dari satu peratus daripada keseluruhan populasi kucing; kucing yang mempunyai baka campuran dirujuk sebagai bulu-panjang bela jinak dan bulu-pendek bela jinak.

Terdapat pelbagai baka kucing domestik, ada yang tidak berbulu ataupun ekor, dan mereka wujud dalam beraneka warna yang berlainan dan ada juga mempunyai banyak warna. Mereka adalah pemangsa yang mahir dan diketahui bahawa mereka memburu lebih dari seribu spesies haiwan lain sebagai makanan. Mereka juga haiwan yang pintar dan ada yang berkebolehan untuk menggunakan mekanisma ringkas seperti tuil pintu atau tandas manusia.

Mereka berhubung dengan mengiau ("meow"/"miaou"), mengeluarkan bunyi 'purrr', berdesis dan juga isyarat anggota. Kucing boleh dikatakan baru lagi dijinakkan, oleh itu kucing juga boleh hidup di kawasan liar dan selalunya mereka akan membentuk satu koloni kecil. Hubungan manusia dan kucing menyebabkan kucing dipuja di dalam dongeng dan legenda dari beberapa bangsa, contohnya Mesir Purba, Viking dan juga Cina.

Dulu, family saya pernah mempunyai 2 ekor kucing. 1 ekor ketika saya berumur 6 tahun (bernama Jantan) dan 1 ekor lagi ketika saya belajar di kolej (bernama Peceng). Namun kini kedua-duanya telah tiada.
Mengapa saya bercerita tentang kucing?

Kucing sentiasa dekat di hati setiap manusia kerana kecomelannya. Saya pula bukanlah kategori manusia yang terlalu obses dengan kucing. Cukup jika saya katakan yang saya hanya sukakan Jantan dan Peceng.....yang lain.....saya setakat suka lihat sahaja.

Pagi ini, ketika dalam perjalanan membeli-belah di kedai runcit berhampiran rumah, kelihatan seekor kucing Parsi yang cantek....giler! Tiba-tiba lalu seorang budak lelaki yang berumur kira-kira 15-16 tahun....menghampirinya dan menyepak kucing tersebut ke tepi jalan. Mak aii...! Rasa nak menjerit bila tengok insiden itu. Apa tujuan budak itu? Apa salah kucing yang comel itu? Di mana perginya sifat kemanusiaan? Jika seekor binatang yang comel diperlakukan sebegitu.....bagaimana dengan hubungan sesama manusia? Adakah manusia semakin hilang rasa simpati, sifat waras dan nilai kemanusiaan?

Bila mengenangkan situasi semasa......Fatah vs Hamas......Syiah vs Sunnah.....Melayu vs Melayu....Islam vs Islam. Saya terfikir....di manakah letaknya kewarasan fikiran? Mengapa tidak berfikir sebelum bertindak?

Fikir-fikirkanlah......

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Sape encem/cantek...pasti berani klik bawah ni...

Fast Buck!

X-CHANGE LINK