My Heartbeat

HIT THE JACKPOT!

Tuesday, October 21, 2008

Fitnah Yang Lawak

Saya memang susah nak percaya sesuatu cakap-cakap tentang apa-apa pun kalau jelas di mata saya...ianya tidak benar.
Hari ini saya terdengar seorang staff di pejabat ini yang berkata lebih kurang begini, "Nak tau...jalan ke rumah Najib kat Pekan (Pahang) tu tak elok. Ni dah jadi Menteri Kewangan, sure lepas ni elok." Tiba-tiba hati saya tersentap. Bukan sebab Najib, tapi sebab perkataan "jalan ke rumah Najib tu tak elok".
Saya ni orang Pekan. Yang bersuara tadi tu bukan orang Pekan pun. Pergi ke Pekan pun maybe 2, 3, 4 tahun sekali. Bagi saya jalan ke rumah Najib kat Pekan tu lebih elok dari jalan kat Segambut yang saya duduk sekarang. OK je jalan tu. Rumah dia pun di tepi jalan je. Semua orang Pekan tahu di mana rumah dia. Kalau laluan Pekan-Kuantan tu memang la tengah under construction sejak tahun lepas lagi. Kalau nak buat cerita pun agak-agak la kan. Kan dah kantoi dengan orang Pekan. Tu la...lain kali, cakap siang pandang-pandang...
Tapi kan kenapa la nak buat cerita macam tu? Apa la motif orang yang suka buat cerita ni?
Lagi satu iklan Raya Petronas tahun ni...saya tak berapa berkenan dan faham. Si anak mention yang keretanya kotor sebab baru balik dari Pahang. Penulis script iklan ni orang mana? Teruk sangat ke Pahang ni? Pi la Pahang dulu...pi cuti-cuti malaysia kat situ. Orang tua-tua ada berkata...kalau tak reti (pandai), bertanya! Ni la bodoh sombong namanya. Bila balik raya hari tu, ramai orang kampung yang tak berpuas hati dengan iklan tu. Asalnya kami ingat iklan tu iklan telefon sebab dok kata yang kat kampung tu telefon selalu rosak dan tak dapat access ke internet. Ntah la...seteruk-teruk kampung kami, ramai yang pakai streamix dan broadband. Kampung mana la gamaknya tu. Kampung penulis script tu kot...!
Lagi satu...iklan Petronas selalunya menarik, menyentuh perasaan dan sarat dengan mesej. Bila menjelang raya atau apa-apa pun perayaan, semua orang dok tunggu iklan Petronas. Saya percaya itu adalah hasil karya Yasmin Ahmad sebelum ini. Tapi sejak ada si polan lain yang dapat projek ni...nampak tak menarik...menyakitkan hati lagi ada. Saya pun ada belajar subject marketing. Macam mana nak market barang Petronas kalau iklannya menyakitkan hati sesetengah pihak?

No comments:

Related Posts with Thumbnails

Sape encem/cantek...pasti berani klik bawah ni...

Fast Buck!

X-CHANGE LINK